Tutkijat mukaan työllisyyskokeiluihin

Etsiessään keinoja työttömyyden vähentämiseksi selvityshenkilö Maria Kaisa Aula keräsi ideoita muun muassa avoimella nettikyselyllä. Tilaisuuteen tartuttiin innokkaasti, työllisyyskokeiluihin liittyviä ideoita saapui yli kuusisataa, joukossa myös Kuntoutussäätiön kokeiluideat. Ideoita työstämään kutsuttiin innokas joukko työelämän tutkijoita.

työkokeiluTyöllisyystilanteen haasteet liittyvät esimerkiksi työelämän rakenteellisiin muutoksiin, työn kysynnän ja tarjonnan kohtaamiseen sekä työllistymisen esteisiin. Keskustelussa perättiin suuria ideoita ja kokeiluja, joilla näihin haasteisiin vastataan.

Tutkimusta tarvitaan, kun selvitetään, mitkä keinot ovat osoittautuneet aiempien tutkimusten perusteella menestykselliseksi ja kun arvioidaan uusien kokeilujen vaikuttavuutta. Tätä työtä on Kuntoutussäätiössä tehty lukuisissa tutkimushankkeissa. Olemme arvioineet esimerkiksi työvoimapolitiikan vaikuttavuutta, ja nyt tutkimme kuinka työuria voidaan edistää eri hallinnonalojen yhteisillä toimilla. Osatyökyisten työllisyyttä edistetään Tempo-hankkeella. Monissa eri hankkeissa edistetään esimerkiksi oppimisvaikeuksia kokevien tai tukea tarvitsevien nuorten tilannetta ja työllistymistä. Maahanmuuttajien kuntoutukseen ja palvelujen saantiin liittyvät hankkeet puolestaan edistävät osaltaan myös heidän työllistymistään.

Näiden tutkimuksellisten hankkeiden lisäksi Kuntoutussäätiöllä on tavoitteena parantaa työllisyyttä käytännön työllisyyskokeiluilla, joissa tuotetaan esimerkiksi uutta työtä yhdessä pitkään työttöminä olleiden kanssa, parannetaan nuorten oppimisvalmiuksia tai aikuisten perustaitoja, edistetään akateemisten tutkintojen loppuun saattamista ja valmistuneiden töihin pääsyä, helpotetaan osatyökykyisten työllistymistä sekä edistetään maahanmuuttajien työelämävalmiuksia.

Nämä kokeilut toteutetaan kuntoutuksen ammattilaisten ja tutkijoiden yhteistyöllä, ottaen kuntoutuja-asiakkaat mukaan niiden suunnitteluun ja toteutukseen. Näin saadaan tutkimustieto ja tutkimuksellinen vaikuttavuuden arviointi mukaan käytännön työllisyyskokeiluihin. Kokeilujen tulosten levittämisessä tullaan käyttämään monia eri kanavia, jotta saadaan niissä tuotetut kokemukset ja tieto laajempaan käyttöön.

Riikka Shemeikka

Yksi kommentti artikkeliin ”Tutkijat mukaan työllisyyskokeiluihin

  1. kuituso sanoo:

    Työllisyyskokeilut sopivat hyvin kuntoutuksen suunnannäyttäjän rooliin. Säätiön laaja-alainen osaaminen on tarjolla kokeilujen toteuttamiseen ja arviointiin.

    Tykkää

Jätä kommentti